Polgárda

Polgárda

Vélemény: Miért fáj?

2014. április 17. - trédoff

A választások óta eltelt néhány nap tapasztalata késztetett morfondírozásra arról, hogy a fogyatkozó balliberális ellenzék vagdalkozása, mocskolódása, vádaskodása - tömören szólva: fidesz-gyűlölete mögött milyen okok, milyen érzések húzódhatnak meg? Miért fáj nekik, a tolerancia és a demokrácia élharcosainak az, ha egy nemzeti párt szabályos, demokratikus választásokon megszerzi a nemzet elsöprő többségének a támogatását? A válasz megértéséhez érdekes módon egy György Péterrel készített interjú segített hozzá. Figyelem, szubjektív vélemény, bölcsészkedés következik!

Részben magamévá tettem György Péter azon megállapítását amelyet a katarzis hiányáról mond, miszerint a magyar nemzetnek nem volt olyan pillanata a vesztes második világháború óta, beleértve a háborúvesztés tényét, amely olyan katarzisként szolgált volna a közemlékezetnek, hogy arra egyetértésben, nemzeti egyetemlegességben lehessen tekinteni, emlékezni és emlékeztetni. A közösséget az ismétlődő, átfogó katarzis-élmények teszik élő, egyetértő közösséggé: olyan élmények ezek amelyeket a közösség minden tagja mint azonos igazodási pontot él meg, illetve tekint rá. Egy olyan hosszú és dicső történelemmel rendelkező nemzet, mint a magyar számtalan ilyen igazodási pontot tart számon: az Árpád-ház dinasztikus mítoszaitól kezdve (Emese álma), a nép eredetének mondáin (Hunor és Magor), a Honfoglaláson, az Államalapításon, a Tatárjáráson, a három tenger mosta Anjou birodalom legendáján, a Hunyadiakon, végvári vitézeken és 48-as szabadságharcokon át Trianonig. A listát lehetne még hosszasan sorolni (így sem rövid), a lényeg azonban benne van. Ezen a ponton mennék kicsit tovább a katarzis jelenkori hiányánál s azt megtoldanám egy második elemmel. A második, nekünk magyaroknak a többi nemzeteknél jelen pillanatban még elégtelen intenzitású elem ezen élmények kifejezése, szimbolikája, mindennapi meg- és átélése. A katarzis és annak intenzív kifejezése, pontosabban annak hosszú időn át való hiánya adja meg a kulcsot ahhoz, hogy miért gyűlölik a balliberálisok a Fideszt. Miről is van itt szó?

1. Arról, hogy a szovjet megszállás és a kommunista diktatúra évei alatt fontos nemzeti katarzis-élmények kifejezése, megélése, átélése elnyomásra ítéltettek, partvonalra kényszeríttettek, büntetendő, szégyellni való cselekedetként voltak számon tartva. Ezen elnyomás sajnálatosan jól sikerült, s még sajnálatosabb, hogy nem szűnt meg az 1989-90-es változások után sem. Az 1990 előtti értelmiség megtartotta kulcspozícióit a különböző médiumokban, tudományos és oktatási intézményekben, állami tulajdonú vállalatoknál, s onnan gyengülő mértékben ugyan, de továbbra is folytatta áldásos tevékenységét ezen ideológiai elnyomás tekintetében. Az áttörés 2010-ben következett be! Kétharmados felhatalmazással a háta mögött a második Fidesz-kormány megkezdte az utolsó balliberális végvárak bevételét, meglepő sikerrel. Ez az első dolog amiért a balliberálisoknak a Fidesz kormányzás fáj - a pozíciók elvesztése.

2. Arról, hogy a Fidesz felismerte: a magyar nemzetnek szüksége van bizonyos, eddig elnyomott katarzis-élmények felelevenítésére, megjelenítésére. Magyarország 1944-es német megszállására való emlékezés, mint igazodási pont beemelése a köztudatba a legutóbbi példa erre, de fontos pont június 4-ének nemzeti emléknappá nyilvánítása és talán a legfontosabb: a nemzet közjogi újraegyesítésének ismételt, a realitásokkal számoló felvállalása (állampolgárság, szavazati jog). Idő kérdése, s 1956, 1989 szintén el fogják foglalni az őket megillető helyet a katarzisok panteonjában. A balliberálisoknak ezen igazodási pontok eleddig a magyarság megalázására szolgáló események voltak (utolsó csatlós, elkerülhetetlen és megérdemelt felosztás, irreális álmok kergetése) senkit sem érdekel azonban többé a károgásuk - ez a második dolog, amiért fáj nekik a Fidesz kormányzás.

3. Arról, hogy Orbán Viktor jó politikusként megértette: a magyaroknak lelkesedésre van szükségük. Mi magyarok mindenért lelkesedünk ami szép, arányos, díszes, hősies, dicső, bátor, s mindenekfelett: igazságos. Ennek a lelkesedésnek a felébresztéséhez pedig erős kifejezés, szimbolika szükséges. Várkert bazár, Ludovika, Kossuth-tér - úgy általában minden ami Budapesttel történik: rég, szándékosan elfeledtetett épületek újulnak meg szépen, arányosan, dicsően! Baross Gábor szobra nem a Csikágó mellé van eldugva, hanem méltó helyen áll a Keleti Pályaudvar monumentális homlokzatának előterében. A Wellisch bérpalota (KIM, Kossuth tér) visszakapja eredeti tetőszerkezetét, megújult homlokzatával és régi-új arányaival büszkén hirdeti a Duna-parton tervezője lángelméjét, annak dicső korszakát. Megújul a Ludovika épülete, s vele az Orczy-kert; a Közszolgálati Egyetem költözése eme csodálatos épületbe és a körülette kialakuló új campusba bátran hirdeti: nem feledjük a nagy múltú tisztképzés hagyományait, annak szimbolikus és fizikai alapjain jön létre egy modern közszolgálati, felsőfokú képzés. A Várkert-bazár lerázza magáról a dicstelen kezek által rámért évtizedes szürke fátylat és Budapestet újra a Duna gyöngyszemévé teszi... A Kossuth tér egésze egy nagy átfogó szimbólum, a nemzet főtere a zászlóval, a megközelíthető, körbejárható Országgyűlés birodalmi méretű épületével önmagában jeleníti meg mindazt amiért a magyarok lelkesednek! Adósságharc, rezsiharc, bátor kiállás közel s távol a nemzet érdekeiért, a magyar földért, igazságos adórendszer bevezetése, teljesebb közteherviselés biztosítása, igazságos és értelmes családtámogatás: mind-mind tettek és szimbólumok, amelyekért a magyarok lelkesednek, s igaznak, bátor dolognak tartanak. A balliberális végtelenül leegyszerűsített pragmatizmus, amely csak és kizárólag a hideg hatékonyság szürke világában hisz híján van mindennek ami lelkesítő. Ellenkezőleg, azt idegennek, visszataszítónak találja! Képtelen a lelkesedésre s végtelen irigység tölti el ha látja: mások tudnak miért és mernek lelkesedni - ez a harmadik dolog amiért fáj nekik a Fidesz kormányzás.

4. Arról, hogy a Fidesz - bármennyire is szeretnék az ellenkezőjét bebizonyítani - toleráns és demokrata politikát követ. Magyarországon nem sérülnek a demokratikus alapjogok, a balliberálisok viszont ezzel együtt folyamatosan teret vesztenek. Úgy teret veszteni, hogy senki nem korlátozza a tevékenységüket? Ez a negyedik dolog, ami fájdalmat okoz nekik.

4 + 1. A Fidesz nem csak az érzelmekre hat, de amit csinál jól is csinálja. Az ország pénzügyei biztos kezekben vannak, a gazdaság talpra áll, s a gyarapodás időszaka következhet. Ne legyünk szemellenzősök, ne gondoljuk azt, ha a lakosság valóban elszegényedne, ha az államadósság és a költségvetési hiány az egekbe szökne, ha az érték- és szimbolikateremtő beruházásokra nem lenne fedezet akkor is újrázott volna a Fidesz kétharmaddal. Nem birka a magyar, egy kicsit talán ez is fáj nekik.

Miként is lehetne mindezt röviden összefoglalni? A magyarok olyan hazát építenek maguknak, ahol jó magyarnak lenni. Ahol büszkén vállaljuk és kifejezzük magyarságunkat, ezredévnél hosszabb történelmünket! Ahol lelkesedünk nagyra törő célokért, ahol visszanyerjük elnyomott önbecsülésünket. Ahol nem félünk kimondani: a magyar nemzet továbbterjed az ország határain túl, s ezen határon túl élő magyar testvéreink nemzetünk szerves részei. Ezen hazára úgy tekintünk, mint Isten ajándékára amelyet védünk, gyarapítunk, csodálunk s kitárjuk az előtt aki alázattal és tisztességgel közelít felé. Ezen hazáért lelkesedünk, ennek vezetőit mi választjuk, s ezt a lelkesedést többé nem félünk kimutatni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polgarda.blog.hu/api/trackback/id/tr306044222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiir 2014.04.18. 11:16:11

Elöljáróban: Ez most valami olyan poszt lett, amire nem számítottam (pláne a zsidógyalázó förmedvény után), ezért ennek nagyon örülök. És annak külön örülök, hogy György Pétertől tanulsz. (Mert egyáltalán nem kell igazat adni neki, de érdemes időnként beleolvasni. Inspiratív pali.)

A lényeget illetően sokmindenben egyetértünk, de két ponton biztosan nem.

Egy: túl kevésből túl sokra következtetsz. Tény, hogy a rendszerváltás utáni közélet leromlásának fontos magyarázó tényezője a politikai közösség katarzisainak hiánya. Ebből azonban nem következik az, hogy ennek a célnak bármilyen katarzis megfelel. Pl. a német megszállás jelenleg felvázolt katarzisa túl sok embernek nem jó. A Biszku-per meg szart se érdekel. A Trianon-emléknap ilyen szempontból tulajdonképpen sikerült.

Kettő: A "megfelelő katarzist" még parlamenti kétharmaddal sem lehet megteremteni. Ehhez (szinte) a teljes politikai közösség kell, aminek tagjai a parlamenti kisebbségek és a parlamenten kívüli politikai vélemények is. Ahogy Tölgyessy írta kicsit másra: ha a NER programja nem képes életteret teremteni a saját ellenzékének, akkor végsősoron erőszakra vagy vereségre van ítélve. Vagyis oda jutunk vissza, amit mindig a fejemhez vágtok: ha majd más nyeri a választásokat, akkor majd visszabontja a szobrokat. De szerintem nem ennek kéne lenni a célkitűzésnek.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.04.18. 13:52:08

@kiir:
"(pláne a zsidógyalázó förmedvény után)"

Ezek szerint akkor még fokozottabban ítéled el a zsidók tettleges magyargyalázó förmedvényét a Szabadság téren. Jól értem?

kiir 2014.04.18. 15:13:36

@Kuruc ezredes: Másik poszt, másik téma. Trédoff barátod írása iránti tiszteletből próbálj erről leszakadni.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.04.18. 15:15:11

@kiir:
Te reagáltál rá. Gondolom, akkor elítéled a zsidók magyargyalázó förmedvényét is, amit élőben művelnek a Szabadság téren. Én pusztán eljátszottam a gondolattal, hogy mit szólná(tok)nak ahhoz, ha velük is ugyanezt művelné(n)k.
Azt persze nem szabad, csakis nekik szabad mással.

Nemzeti Narancsköd 2014.04.19. 11:24:51

@kiir:
Úgy látszik, tényleg nem érdekel túl sok embert a Biszku-per. Rendkívül érdekes módon azonban, a hírpiac bőven többségi szeletét kihasító Index-Origo-TV2-RTL Klub blokkot sem hozza lázba. Ez egyrészt nevetségessé teszi a "kormánypárti médiafölény" humbugot, másrészt adódik a kérdés, hogy ha a Képíró-per és a Csatáry-per annyira érdekes volt, akkor a Biszku-per ugyan miért nem az. Pedig bűnözőség szintjén a felsővezető, tudvalevően rendszerszintű terrorista Biszkut össze sem lehet hasonlítani két állítólagos(!!!) végrehajtóval. Amíg tehát a Biszku-per nem fog jóval több embert és médiumot érdekelni, mint a nevezett két másik per, addig nyilvánvaló, hogy a NER még nem érte el a kívánt kiterjedését.

A Fidesz sem bontotta vissza 1998-2002 között a szobrokat, ugyanis az első Orbán-kormány csak akkora támogatást kapott, amely az előző rendszer keretei közti működésre jogosította fel. Most a szocializmus rendszere után leváltottuk a posztszocializmust is (a 2010-es dátum legalább olyan fontos lesz 20 év múlva, mint 1989 most), tehát új rendszer épül. Az újabb kétharmad fényében nem is lehet kérdés, hogy a nép is ezt akarja. Csak jelzem, hogy a "szinte a teljes politikai közösség" kitételnek a Fidesz szinte egymagában megfelel. A parlamenten kívüli közösségekkel meg ne viccelj, azok sosem voltak igazán fontosak a demokráciában! Pl. akkor se, amikor a MIÉP parlamenten kívüli erő volt. Az ellenzéknek is van élettere (akkor most megint szabad használni ezt a szót?), nézd csak meg! 1/3-a van az ellenzéknek, amely még a Jobbik nélkül is rendelkezik 1/5-del. Az előző ciklusban 1/5-e sem volt a Jobbik nélküli ellenzéknek, tehát nem mondhatod, hogy nem kapnak teret. Ha majd más nyer kétharmados abszolút felhatalmazással, az azt fogja jelenteni, hogy a Fidesz valamit nagyon csúnyán elrontott, és rendszerszintű átalakításra lesz szükség. Addig viszont senki nem fogja itt visszabontani a NER rendszerének szobrait. Majd ugyanúgy elviselitek Szűz Mária, Tisza István, Bethlen István és a német megszállás szobrait, ahogy mi elviseltük a szovjet obeliszket vagy Károlyi Mihályt. Ilyen a demokrácia. Remélem, hozzánk hasonlóan, ti is betartjátok a szabályait, és nem gondolkodtok/reménykedtek valami undorító, nagyon antidemokratikus megoldásban!

panelburzsuj 2014.04.19. 12:15:58

"Miért fáj nekik, a tolerancia és a demokrácia élharcosainak az, ha egy nemzeti párt szabályos, demokratikus választásokon megszerzi a nemzet elsöprő többségének a támogatását?"

Ugyanazért fáj nekik, mint amiért az igazságos rezsicsökkentő együttműködés harcosainak fájni fog a lapátra kerülés: hogy az ócska csúsztatásokat patetikus/kozmikus igazságokká fújó légváraik leeresztettek.

Nem kidurrantak a lufik, hanem összelottyadtak: hosszú-hosszú évek szisztematikus ferdítéseivel önnön kezükkel luggaták szitává önnön hitelességüket.

A katarzis majd csak akkor jön el, amikor rendszerszintű hazudozással már nem lehet érdemi hatalmat szerezni.

Nemzeti Narancsköd 2014.04.19. 13:51:54

@panelburzsuj:
Fog, majd, amikor... ennyi maradt nektek. Remélni, hogy a sors majd megold mindent helyettetek. Mert ti (a pártjaitok) ugyanúgy nem tesztek semmit a jövőtökért, mint 2002 óta. Az önképzés, a munka még akkor is büdös a liberálbolsiknak, ha önmagukért végzik. A szabad rablásnak, kiárusításnak meg vége:

liberálbolsevikok < egyötöd

global001 2014.04.19. 14:02:34

" egy nemzeti párt szabályos, demokratikus választásokon megszerzi a nemzet elsöprő többségének a támogatását "

Szokásos szintiszta hazugság!

8 millió szavazó van.
A fideszre szavazott 2,2 millió ...

Úgy csinálsz B+, mintha 7-7,5 millióan szavaztak volna viktorodra!

Mert az lenne az elsöprő többség ...

A másik: a határon túliak szavazata miatt lett 2/3, ezt nem kell elhazudni, a régi választási rendszerben 6-7 mandátumal kevesebb lett volna a fidesznek. És akkor már nincs 2/3 se ...

Az pedig biztos fideszes gerinc szerint szabályos, hogy több hónapig rajzolgatták a szavazókerületeket, és olyanoknak is adtak szavazati jogot, akik nem is itt laknak ...

Ha nem faragják a választási törvényeket, és a kerületeket, akkor most NINCS 2/3, ezt nem kellene elhazudni !!
Akkor csak sima fidesz kormány lenne ...

Tudom, hogy a faszszopásért kapjátok a pénzeteket, de az aljasságnak és a hazugságnak is van határa basszátok meg ...

panelburzsuj 2014.04.19. 14:16:00

@Nemzeti Narancsköd:
Minek az egyötöde, ködszurkáló okostóbiás?

Én nagyon neki lennék keseredve, ha a magyar választók egyötöde (majd másfél millió ember) liberálbolsevikként azonosítaná magát.

Amin te itt onanizálsz, az pár ezer tányérnyaló számára létkérdés, és pár százezer drukker számára tétkérdés. A többiek pedig - évszázados gyakorlattal - igyekeznek megtippelni, hogy melyik uszító csürhe lesz az aktuális "ezek", akikkel a következő években célszerű lesz inkább jóban, mint fasírtban lenni.

Nemzeti Narancsköd 2014.04.19. 14:49:55

@panelburzsuj:
A bolsevik, liberális és liberálbolsevik pártok szövetsége a mandátumok 19,1%-át szerezte meg. Ez valamivel kevesebb, mint a mandátumok egyötöde. Az érintett választók elvből vagy tudatlanságból a liberálbolsevik szövetségre szavaztak. Az eredmény szempontjából másodlagos az ok, a liberálbolsevikok a parlament egyötödét foglalják el. Számunkra az a létkérdés, hogy a kis kedvenceitek örökre eltakarodjanak a hatalom közeléből is. Ehhez tökéletesen megfelel, ha még ezer évig egyötödük lesz az országgyűlésben.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.04.19. 16:01:14

@global001:
Akkor most adtad fel te is azt az eleve hazug állítást, hogy a Jobbikra szavaznál.
Kire szavaztál?

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.04.19. 17:25:59

A cikkben sok állítás található, és összetett a mondanivalója. Még gondolkoznom kell, hogy mindennel egyet tudok-e érteni. Most egy mondatot emelek ki, ez biztosan nem igaz:

"A balliberális végtelenül leegyszerűsített pragmatizmus, amely csak és kizárólag a hideg hatékonyság szürke világában hisz híján van mindennek ami lelkesítő"

Sokszor látom, hogy a libsik szerint nem lehet spórolni az ún. "magas" kultúrán. Ha véletlenül totál veszteséges színházakról, mindenki által lenézett szobrokról van szó, de azt az ő kutyájuk kölyke készíti, akkor hamar kiderül, hogy a pragmatizmus meg a verseny már nem annyira fontos. Akkor már nem kell minden áron megérni, mert ugye a magas kultúra az más. A lényeg: a "pragmatizmus" sem igaz, mint az összes dolog, amit mondanak. Egy a lényeg: igazuk legyen, az történjen, amit ők akarnak. Az már másodlagos, hogy ezt hogyan magyarázzák meg. Olyan nyakatekert eszmefuttatásokat nem hallottam még, mint mikor liberális ismerőseim akarnak valamit megmagyarázni.

unionista (törölt) 2014.04.19. 18:07:11

azt nem értitek (és egyébként györgy péter se érti), hogy az európai liberális közfelfogás alapja eredendően az, hogy közéletet nagyon erősen racionalizáljuk, és ettől élesen elválik a vallás, ami ugye imaginárius.

tehát ahhoz, hogy magyarok legyünk kurvára nem kell semmilyen katarzist keresni. egyszerűen politikai közösséget kellene alkotni, és a nemzeti érdekeket érvényesíteni. pont. ehhez nem kell a magyar államfőnek bocsánatot kérni a zsidóktól, mert ezek az érzelmi megoldások alapvetően a templomba való. emese álma is.

unionista (törölt) 2014.04.19. 18:13:44

@Nemzeti Narancsköd:
csak remélni tudom, hogy a német megszállás emlékművét végül felállítják és a szovjet felszabadulási emlékművel együtt bontják le. mert az azt jelentené, hogy oroszországnak épp semmilyen lényegi befolyása nincs a magyar politikára és az úgynevezett nemzeti oldal megbukott. és azon a ponton kellene eltörölni a holokauszt emléknapot, a kommunizmus áldozatainak emléknapját. erre van kitalálva mindenszentek.

a ruszkikkal való békülés jeleként lehetne összeurópai háborús emléknap. egy percre álljon meg az élet moszkvában és berlinben. de ez is tisztán pragmatizmus.

panelburzsuj 2014.04.19. 18:18:10

@unionista:
Már hogyne értenék.

És György Pétertől Narancsködig bezárólag pontosan tudják azt is, hogy nekik egy racionalista felállásban nem babér, hanem maximum bogáncs teremne.

unionista (törölt) 2014.04.19. 19:10:34

@panelburzsuj:
ha én lennék a király, akkor duális önkormányzati rendszer lenne. városias (valós) és vidékies (képzetes) önkormányzatiság egyszerre. és ezekbe egyszerre választanék független képviselőt.

a városházán kellene racionálisan érvelni. és aztán ugyanezek az emberek átmennének a templomba. és ott kellene lefolytatni az érzelmi töltetű vitákat. a városházán high tech prezentációkról kellene vitázni. holografikus várostervekről. és ha szükség van, akkor menjünk át a templomba és ott az évszázados padsorok között mindenki mondja el, hogy kinek kitől kellene bocsánatot kérni. talán maga a környezet moderálná az embereket. csak persze a nagy kérdés, hogy ehhez a magyar társadalom elég érett-e. nagy valószínűséggel a válasz az, hogy nem.

panelburzsuj 2014.04.19. 20:03:12

@unionista:
Ha elég hosszú életűek leszünk, még megláthatjuk, merre borul el a most még billegő "Egységes Európa"-elgondolás - és hogy abban mire megyünk az mostani, alapvetően érzelmi "érvelés"-sel.

Ha szétesik az EU-projekt, akkor abban versenyezhetünk majd a többi hasonszőrű népnemzettel, hogy reggelire megesz-e az orosz maci - vagy mi maradhatunk vacsorára.

Hogy a "társadalom" érett-e mindennek a feldolgozására? Frász tudja.

De a "politikia osztálynál" biztosan jobban sejdíti legalább, hogy mekkora is a játszótere.

Bölcs Ész 2012 (törölt) 2014.04.19. 20:27:15

csak megjegyzem, hogy Wellisch Alfréd építész zs+ volt. Amúgy ez engem nem zavar, de ha ma élne biztos ballib lenne. : )

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.04.19. 21:22:21

@Bölcs Ész 2012:
Ez korántsem biztos, régen még a zsék sem voltak ennyire ballibek.

unionista (törölt) 2014.04.19. 21:30:17

@panelburzsuj:
kétféle felosztás lehetséges. a földrajzi (nagy-britannia, skandinávia, atlanti, mediterrán régió, közép-európa, keleti partnerség). és a biológiai: nyugati föderáció, keleti konföderáció.

szerintem első körben biológiai felosztást kell választani. és ha az nem működik, akkor elővenni a földrajzot. ha a németek a kelet közép-európaiaknak azt mondanák: tschüss. akkor az összes nemzetieskedő kormányzó azt mondaná: hé, hahó mi mégis inkább közép-európához akarunk tartozni. nemzeti önállóság. keleti konföderáció. ki akar olyat. és azon a ponton eléjük kell tenni a szerződést. és lehet mondani, hogy de a visegrádiak nem lépnének be. akkor ne lépjenek be.

szóval én nem értem a németeket. illetve persze értem, hogy az mondjuk előnyös ha egy távlatosan létrejövő mitteleuropa keleti határai oroszországtól védve lennének. ezért próbálják kiprovokálni ukrajna és később nyilván belorusszia nato tagságát.

unionista (törölt) 2014.04.19. 21:36:32

@Kuruc ezredes:
amíg a politikát a racionalitás uralta addig a zsidók jobbra húztak. az urbánus egy jobbos gondolkodás eredendően. a zsidókat nem nagyon érdekelte, hogy mi lesz a szegényekkel. leszámítva egy két proletárt. aztán a parasztok erősködtek, hogy ők az igazi jobberek. a város így került balra. csakhogy itt majd néhány jól működő város önállóságára kell törekedni. budapest függetleníteni kell a jobboldaltól. a baloldaltól is persze. de a fidesz pártlogóból lesz billog. orbánt addig kell hagyni kormányozni, amíg bele nem szalad a késbe.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.04.19. 22:16:20

@unionista:
Igenigen, tényleg ennyi maradt. Lehet reménykedni benne, hogy Orbán egyszer majd valahogy csak megbukik. Elnézve az 1945-2010 közti kis birodalmat, hát elég kevés maradt belőle. Gondolom Spandauban is nagyon reménykedett Hess, hogy egyszer csak meghal majd Sztalin meg Churchill.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2014.04.19. 22:46:51

Csodálatos, igen! És valahogy mindig ugyanoda lyukadunk ki ebben a kis Isikava-diagramban. :)

orangeorder.blog.hu/2012/12/20/miert_gyulol_minket_ennyire_a_baloldal

Azért fáj nekik, mert gyökértelen senkik, ráadásul most már kevesen is vannak + gyengék. Fizikálisan is edzetlenek.

unionista (törölt) 2014.04.19. 22:50:56

@Kuruc ezredes:
látom nem nagyon érted a zsidók gondolkodását. nem az lényeg, hogy orbán megbukik, vagy sem. teljesen mindegy, hogy ki a kormányzó. ez a sztori arról szól, hogy egy csoporton legyen ott a billog, amit gyűlöl a nép. ahogyan volt egy visszavágás a kommunista kísérletért. egy ponton elég ciki volt a vörös csillagot hordani. hirtelen elég sokan cserélték keresztre. a zsidók célja, hogy ugyanúgy legyen ott a pecsét a fideszesek mellén. szerintem ez szimplán erről a bosszúállásról szól. hja, és nem vagyok zsidó. zsidó barátaim sincsenek, csak ismerőseim.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.04.19. 22:58:08

@unionista:
Világos, értem én őket. A gond ott van, hogy a nép nem a Fideszt gyűlöli, hanem őket. Persze ez még változhat, ha nem figyelünk oda, soha egy pillanatig sem szabad lebecsülni őket.

unionista (törölt) 2014.04.19. 23:13:41

@Kuruc ezredes:
figyelhetsz, de az mit sem ér. ez attól függ, hogy a vezéred mennyire pálinkázta szét az agyát.

Bölcs Ész 2012 (törölt) 2014.04.20. 18:19:36

@Kuruc ezredes: most akkor fideszes lenne? liberális konzervatív?

kiir 2014.04.20. 19:57:28

@Nemzeti Narancsköd:
Bocs, ez a beszélgetés közöttünk nem jöhet létre. Te képes voltál leírni, hogy szinte a teljes magyar politikai közösséget a Fidesz teszi ki, mindezt (1) egy olyan poszt alatt, ami a politikai közösség nem-fideszes "ballib" tagjairól szól, és (2) egy olyan választás után, amiben 55% nem a Fideszre szavazott. Valószínűleg nem ugyanazt érjük a politikai közösség fogalma alatt.

A Képíró- és a Csatáry-per sem izgatta a népeket. Már úgy értem, a tévén kívüli világban, ha ismersz ilyet.

Végül pedig soha nem elleneztem Szűz Mária és Bethlen István szobrait (bár előbbiek állításához a NER-nek nem sok köze volt), nem vagyok sem "ballib", sem MSZP-s, sőt leginkább senkivel nem egyeztetem a véleményemet, így ezek csak az enyémek, tehát légyszíves egyes számban utalni rám.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.04.20. 21:27:28

@unionista:
Szellemileg eléggé veri őket, úgyhogy vagy semennyire, vagy odaát alapból több volt az LSD.

@Bölcs Ész 2012:
Simán. Tolná az imát a zsinagógában az elcsatolt részek visszatéréséért.

vénkujon 2014.04.21. 22:51:17

a stadionavatóra lesz rejszolás?...na mer jönnék én is akkor

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2014.04.22. 10:09:24

@OrangeOrder: Nem szánalmas kicsit, hogy az OrangeOrder nickeden kommentelgesz a Polgárdás blogodon? Dr. Sör Kálmán, Kurtz Ezredes, Squatting Stingray, Lokál Patrik is itt lesz?

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.04.22. 16:36:36

@vénkujon:
Nem kellett rejszolni, érintés nélkül sültünk el.

Leckenéző 2014.04.23. 20:18:04

@kiir: Szia néked is! Szeretnélek meglepni, jó? Figyucsak, egy foci meccs eredménye nem úgy alakul ki , hogy ki, mennyi gólt - NEM rúgott be. Próbáld úgy megközelíteni a dolgot, hogy ki, mennyi gólt rúgott be! Szédítő, mi? Szal, 55% SENKIRE nem szavazott, ezt tudtad? Persze hogy tudtad, csak éppen innen nézve nem lenne mivel takaróznod! A tök „egyéni” véleményeddel, ja! Mert sehol nem hallható ám, amit egyes-egyedül ötöltél ki, á, dehogy! De tudod mit, én elhiszem, hogy ezt magadnak köszönheted – s vajon, mit még? - , ám akkor ne legyen kétséged, ne maszatolj : helyén vagy!

kiir 2014.04.24. 01:23:52

@Leckenéző: Tévedésben élsz, de tudod mit: ha tényleg szereted a meglepetéseket, keresd ki magad a valasztas.hu-n, és aztán jelentkezz nálam, hogy már érted a kommentemet. Akkor beszélgethetünk.

Leckenéző 2014.04.24. 19:53:21

@kiir: Az, hogy világosan értem a kommentedet, már az előző hsz.-emből tisztán látszik. Meg az is, hogy úgy gondolod, majd akkor beszélgetsz,amikor úgy gondolod. De, miért gondolod úgy? Jelentkezésre vágysz? Had idézzek egy klasszikust: " Bocs, ez a beszélgetés közöttünk nem jöhet létre. "

trédoff · http://polgarda.blog.hu 2014.04.24. 22:18:57

Szevasztok! Látom a hullámok már lecsendesültek, így csak csemegézem egy kicsit :)

@global001: 8 millió szavazóból 5 millió szavazott, tehát 5 millióból szavaztak 2,2 millióan a Fideszre, ami 45%-ot jelent. A második legjobban teljesítő párt (MSZP és barátai) 26%-ot hozott. Ez önmagában meggyőző fölény. Figyelembe véve, hogy a listás szavazatok mellett a 106 választókerületből 96-ban (91%) nyert a Fidesz bátran kijelenthetjük: a Fidesz megszerezte a nemzet elsöprő többségének a támogatását. A 3 millió nem szavazó nem támogatott senkit, nem élt a jogával, tartózkodott, a többiekre bízta a döntést! Mint ahogy már leírtam máshol: néma gyereknek anyja sem érti a szavát!

@kiir: a megfelelőnek gondolt katarzist valóban nem lehet ráerőltetni egy nemzetre, de erővel elfeledtetett igazodási pontokat megfelelő szintre emelni lehet, sőt, szükséges.

@fofilozofus: mit értesz libsi magas kultúrán? Sas-kabaré? Gálvölgyi-show? Heti Hetes?

@unionista: ahhoz, hogy magyar legyél valóban nem kell semmilyen katarzis, mindenki tagja valamilyen népnek. A magyar nemzetnek viszont kell a katarzis és az igazodási pont mert ettől (is) lesz nemzet nem pedig csak egy nép a sok közül. Aki egy nemzetet meg akar törni, annak erővel el kell nyomni a nemzet történelmi katarzisait. Ez történt velünk is, egészen mostanáig.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.04.24. 22:49:25

@trédoff:
"mindenki tagja valamilyen népnek"

Európa nagy része fellélegzett most erre az állításodra. Bár ők is őszintén így éreznék ezt. :)

trédoff · http://polgarda.blog.hu 2014.04.25. 16:12:57

@Kuruc ezredes: nem is értem mire fel ez az irónia? Most jövök Belgiumból, egy példamutató európai nép hazájából. ;)

global001 2014.04.27. 14:24:19

" Akkor most adtad fel te is azt az eleve hazug állítást, hogy a Jobbikra szavaznál.
Kire szavaztál? "

Nem az a kérdés, hogy én kire szavaztam, hanem az, hogy miért tesztek úgy, mintha 7 millión szavaztak volna viktorra ???

Nem kell süketelni, nem kell játszani a szóvivők-féle komunikációt !!

Egyáltalán miért ne szavazhattam volna a Jobbikra?
Azért mert nem értek egyet a fidesz dolgaival ?

Végtelenül egyszerűen jár az "agyad" ... :)

trédoff · http://polgarda.blog.hu 2014.04.27. 16:00:42

@global001: Szavazatok számának és az ebből fakadó parlamenti többség kérdésében javaslom a legutóbbi hozzászólásomat. Inkább úgy tűnik, hogy ti tesztek úgy mintha 5,8 millióan szavaztak volna a "kormányváltókra", s érthetetlen módon mégis a Fidesz alakít kormányt 2,2 millió szavazattal. Persze tudjuk jól, hogy csak képtelen vagytok elfogadni a tényeket: ma Magyarországon a Fidesz messze a legnépszerűbb párt, s a választók ezen véleményüket szavazatok formájában ki is fejezték a választásokon.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.04.27. 20:44:15

@global001:
Amikor nyíltan és egyenesen rákérdeztem, hogy mégis kire kéne akkor szavazni, hogy valami jobb jöjjön a Fidesznél, akkor sandán elkezdtél a Jobbikra célozgatni, hogy mennyivel jobbak a kerületedben a Fidesznél. Természetesen nyilvánvaló volt már akkor is, hogy kire fogsz szavazni. Miért nem mondod ki nyíltan, hogy MSZP-SZDSZ? Szerinted is ciki?

Untermensch4 2014.04.28. 22:09:47

@trédoff: @global001: a szavazási számháborúval kapcsolatban: a választási rendszer nem "igazságos" (ha 1% szavazat nem pont 1% parlamenti helyet ér akkor szerintem nem az), ezt megelőzően sem volt az de ez sokáig nem volt "probléma" a parlament többségét kitevő élőlényeknek (mintha kevesebb beterjesztés lett volna mint a képviselők fizetésemelése ügyében...) azt hogy a nem szavazókat úgy veszik mintha a szavazókkal egyező arányban szavaztak volna, szintén bánt. mert ugyanily logikus lenne a nem szavazókat egyben kormánypártinak vagy egyben ellenzékinek számolni. ugyanúgy gondolatovasás-paródia.
szóval a számok vonatkozásában ez kiváló alkalom két embernek összeveszni úgy hogy mindkettőnek igaza van

trédoff · http://polgarda.blog.hu 2014.04.29. 20:30:23

@Untermensch4: Nem vesztünk össze global001-gyel, csak eltérő álláspontot képviselünk! :) A nem szavazókat nem számoltam kormánypártinak, azt mondtam, hogy az ő véleményük sajnos érdektelen a mandátumok szempontjából, hiszen nem nyilvánították azt ki. Ha közvetetten arra céloztál a nem szavazókkal kapcsolatban, hogy általában véve nincs jól az, hogy 38% nem ment el szavazni, akkor ebben egyetértek veled.

___________________________ (törölt) 2014.05.08. 11:42:51

@trédoff:

Üdv Trédoff

(A cikkhez, nem a kommenthez)

Jó megközelítés, csak nem annyira új. Pontosan tudjuk, hogy ellentétben az egyenlőség idealizmusára gyúró nyugati ballibbel, a magyar ballib lényege egy technokrata szürkeség, ami jó eséllyel a szovjet kompromisszumok öröksége, ezt hívják kb. racionalitásnak. Ugyanakkor ez irracionális, mert minden cégvezető tudja, hogy az emberi erőforrás lelkiállapota az egyik legfontosabb termelési tényező, tehát hogy a dolgozók motiválása, lelkesítése abszolút központi eleme minden valóban racionális vállalkozásnak. Tehát a technokrata elit racionalizmusa lényegében irracionális.

A másik dolog, amit én olyan tíz éve értettem meg, hogy vészes ostobaság az erkölcsi kérdéseket és a ténykérdéseket elválasztani egymástól, márpedig a magyar kultúra ballib által érintett részében ez mindig is központi volt, a mindennapi életben is, a hogyan kéne hogy legyen idealizmusa vs. na de a való világ nem ilyen, legyünk realisták c. dolog. Ez azért súlyos hiba, mert az emberek, ha úgy érzik, hogy igazságtalanul van bánva velük, demoralizálódnak, csesznek dolgozni, lógnak, míg ha úgy érzik, hogy megfelelő igazságos módon jutalmazva van a teljesítmény és büntetve a disznóság, akkor sokkal lelkesebben termelnek. Innen kezdve tehát minden erkölcsi kérdés abszolút húsba vágó lélektani, motivációs tény- és teljesítménykérdés is.

Ennek megfelelően, mivel ezeknek a dolgoknak nem értése jellemezte a ballibet, ahogy kialakult a másik oldal, talán nem is annyira szerencsés jobboldalnak nevezni, annak a legfontosabb definiáló tényezője egyfajta éhség, idealizmus, érzelmekre, lelkesedésre és egyfajta tisztaságra. Van, aki katolikus templomban találja ezt meg, van, aki a táltos-dolgokban, van, aki versekben vagy rockzenekarokban, de ez annyira adott és nyilvánvaló volt mindig is, hogy aki például egy Makovecz épületre ránézett vagy egy VHK dalszöveget meghallgatott, az abszolút tudta azonnal, hogy "na ezt nem csinálhatta balos", (magyar balos, azaz szürke technokrata nem, amerikai balos elvileg akár igen...) egy kommentelő úgy fogalmazta meg ezt az idealizmust egykori bombagyáron, hogy "én tulajdonképpen nem jobbra vagy balra akarok menni, hanem felfele". Valahogy így.

Innen kezdve csak annyi kellett, hogy egy megfelelően rugalmas és jó empátiával rendelkező politikus erre ráérezzen.

Én csak azt a részét nem értem, hogy a ballib miért nem tud erre. Miért van ennyire beléjük vésve egy cinizmussal kevert felszínes racionalizmus, és nem csak a szovjet nevelésű öregekben, mint György Péter, de még a viszonylag fiatalokban is, mint a Tóta W. Tóta kb. "velem egykora" (én 36 vagyok) és már ő is abba a korszakban született, amikor Jedi-karddal játszottunk. Egyszerűen nem értem.

___________________________ (törölt) 2014.05.08. 11:56:52

@unionista: "az európai liberális közfelfogás"

Nem, azt ti nem értitek, hogy nekünk igen kevés közünk van az európai liberális közfelfogáshoz, mivel teljesen más történelmi út áll a magyarság mögött. Fel lehetne végre fogni, hogy nem szent tehén az, nem tiszteli, követi azt automatikusan mindenki. Pontosan mostanában nem, amikor azt látjuk a világbam, hogy nem nyugatias kultúrájú országok gazdagodnak, nyugatiasak meg eladósodnak.

Bizonyos kultúrák, főleg az angol-holland vonal, a magánéletben is sótlanok, ezért lehet a közéletet is azzá tenni, értsd, egyszerűen nincs olyan idealista érzelmeket sugárzó dolog a magánéletben sem, mint egy Makovecz-épület, VHK vagy Ismerős Arcok-dalszöveg. Amennyi van, annyit könnyű elválasztani a politikától.

Ha nagyon egyszerű akarok lenni, akkor az idealista érzelmek előfeltétele, hogy szegény legyen a jobboldal :) Mert hiába van a nyugati jobboldalnak is köze olyan dolgokhoz, mint vallás meg nemzeti érzület, közben meg azért a tehetősek, munkaadók pártjai is, és amikor valami John Major típusú szürke egér magyarázza a bizonyítványt, hogy hát sajnos megint a szegény embernek kell húzni egyet a nadrágszíjon, akkor azért elmegy az idealizmus gyufáér' hamar. De amikor a lyukas nadrágú szegénylegényre jellemzőbb a nemzeti vagy vallásos érzület, ott mindig több idealista érzelem van. Valahogy így.

___________________________ (törölt) 2014.05.08. 12:04:19

@unionista: annyit sem tanult a történelemből, hogy a 19. században a vallásos hit hanyatlásával a nacionalizmus vált egy új, politikai vallássá, és ettől kapott a politika ilyen töltetet, tehát ez képtelenség? Akkoriban jelentek meg ilyen szavak a költeményekben, hogy a haza szent neve pl. akkor jöttek létre szekuláris ereklyék mint a francia idegenlégióban Danjou kapitány műkeze, akkor íródtak nemzeti himnuszok, ami már a fogalom is ezt jelzi, ugyanis a himnusz mint műfaj eredetileg vallásos volt, aztán nemzeti lett, tehát a nemzet lett valamilyen szinten az új vallás. Megjelentek a szentek mintájára a nemzeti hősök kultusza, lettek olyan festmények, mint George Washington megistenülése (apotheosis) és így tovább.

És ez nagyon sok országban így történt, csak országban ez elfogyott aztán úgy 1945 után.

A különbség ott van, hogy a gazdagabb országokban nincs meg az a fajta emberi szenvedés meg történelmi igazságtalanság, ami az ilyesminek az érzelmi energiáját adja, ezért lassan elfogyott az ilyesmi, belefulladt a jólétbe-hobbikba.

unionista (törölt) 2014.05.08. 12:20:56

@Shenpen:
aha. csak mondjuk a franciák mégse akarják létrehozni nagy-francia-uruszágot. nem akarják elcsatolni dél-belgiumot és nyugat-svájcot. pedig az full francia. és mégsem. azért, mert a francia nacionalizmus valójában regionalizmus. ők a hatszöget (l'hexagone) akarják egyben tartani. egy gazdaságilag és kulturálisan is autonóm makro-régiót akarnak építeni. kossuth is ilyet szeretne csinálni a kárpát-medencéből. egy óriástájat akart egynyelvűvé téve összetartani. horthy már etnikai alapon akart nemzetbirodalmat. nem ugyanazok a nacionalizmusok ezek.

a francia nemzeti front kemény magja elég furcsán nézne ha azt mondanád: charlemagne hamvait hordozzák körbe a notre dame körül az állami ünnepen. és közben imádkozzanak a frank birodalom feltámadásáért. itt a körmenet valami ehhez hasonló. ha egy franciának azt mondod, hogy a franciaság abból lesz, hogy beleszületünk a nagy gall kakasba (vö. turul), akkor inkább néznek értelmi fogyatékosnak, mint politikusnak.

___________________________ (törölt) 2014.05.08. 13:05:56

@unionista: szerintem totálisan más az, amikor egy országtól elvesznek területeket, és az nem tetszik, mintha teljesen más területeket akarna kapni csak mert ott is úgy beszélnek.

unionista (törölt) 2014.05.08. 13:30:01

@Shenpen:
itt sem vettek el a területeket, hanem a népek nem akartak egy makro-régióban egyesülni. franciaországban meg de. ott a francia király elleni felkelés és a köztársaság egyesítette a félszigetet. ebből jött létre a francia (uniós) nemzet. de itt az idegen császárral szemben sem jött létre egyezség a nemzetiségek között. és nem azért, mert kossuthék hülyék voltak. nem értették, hogy tárgyalni kell. egyszerűen a népek nem akarták létrehozni ezt az egységet. a főurak fenntartották, mert az kényelmes volt nekik. de a román parasztság, a szlovák és a horvát polgárság nem állt össze a magyarokkal. a szerbek különösen nem. errefelé mindenki népnemzetet akar és szupremáciát hirdet azóta is.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.05.08. 14:08:11

@unionista:
De elvettek. Vedd el a franciáktól Marseille-t, Bordeaux-t, Nantes-ot meg Toulouse-t, és száz éves távlaton belül kíváncsi vagyok, vissza szeretnék-e szerezni ezeket. Még Strassburgot is vissza szerették.

unionista (törölt) 2014.05.08. 14:36:43

@Kuruc ezredes:
ha franciaországtól elcsatolnák ezeket a városokat, akkor ezeknek a polgársága fellázadna.

kassaiak döntő többségének esze ágában nincs magyarországhoz tartozni. nem akar magyarországhoz csatlakozni trencsén, nyitra, nagyszombat, besztercebánya, poprád, eperjes, zsolna. erdélyben beszterce, gyulafehérvár, vajdahunyad, déva, nagyszeben. a délvidéken arad, temesvár, nagybecskerek. ezekben a városokban beszéltek ugyan magyarul, és néhányan beszélnek ma is. de a magyar eredettel rendelkezők soha nem voltak többségben. soha. ezek egyszerűen le akartak válni a monarchiáról, miután világossá vált, hogy a kárpát-medencét feudálisan nem tartja össze semmi, illetve senki. egyszerűen nem érte meg nekik tovább magyarországhoz tartozni.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.05.08. 14:47:48

@unionista:
Aha, csak amikor elcsatolták, akkor Kolozsvár, Szabadka, Nagyvárad, Kassa mind-mind elsöprő magyar többségű városok voltak.
Játsszuk azt, hogy Franciaországot egy kivéreztető világháború után elfoglalja egy idegen nagyhatalom, és szétosztja ezeket a városokat a most még nagyrészt nem is létező "szomszédai" között. Kíváncsi vagyok, száz év múlva a franciák áncsingóznak-e még Nantes-ra! (igen)

unionista (törölt) 2014.05.08. 15:15:10

@Kuruc ezredes:
ez egy 1910-es népszámlálás adat, amikor ezekben a városokban a többség még úgy gondolta, hogy megéri magyarnak lenni. de azok, akik mondjuk kassán magyarnak vallották magukat jelentős részben csak beszéltek magyarul. eszükbe nem volt 20-ban fellázadni, amikor csehszlovákiához kerültek. az egy dolog, hogy a magyar nacionalistákat széjjelvetette az ideg. de kassa polgárságát ez nem zavarta. aztán amikor 38-ban bevonult horthy, akkor úgy tűnt, hogy magyarnak kellett lenni. de 45-ben benes elég egyszerűen pontot tett az ügy végére. kassát aligha fogja magyarország szlovákiától elcsatolni. legfeljebb abaúj csatlakozhat abov megyéhez. ez a racionalitás.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.05.08. 15:24:33

@unionista:
Reálpolitikailag tekintve egyetértek veled, de ettől még a franciák nem mondanának le Nantesról, ahogy mi se Kassáról.

___________________________ (törölt) 2014.05.09. 10:40:38

@unionista: azért szeretek magával vitatkozni, mert precízen olyan, mint egy alternatív történelmi regényt olvasni (pl. Ember a fellegvárban): a valósághoz se köze nincs, viszont roppant szórakoztató :)

A francia nemzetet nem a forradalom egyesítette, gyakorlatilag azt Párizson és Marseille-en kívül a legtöbb helyen letojták, sőt a Vendée-i parasztok pont a király mellett keltek fel. Ehelyett már valamilyen fokú politikai egység a római időkben meg Charlemagne birodalmában is volt, bár valóban igaz, hogy sokáig más nyelveket beszéltek délen és sokáig megesett, hogy olyan hatalmasak voltak a bárók, hogy a királynak jóformán engedélyt kellett kérnie, hogy kitegye a lábát Ile-de-France-ból, meg simán hadat viselt ellene az angolok oldalán Burgundia, ilyesmi belefért. De ettől függetlenül volt egy folyamatos egységesülés, a francia nyelv erőltetése az oc, gaszkon stb. nyelvű vidékeken. Amikor nem nagyon akartak pl. Navarrai Henriknek engedelmeskedni, amögött nem az volt, hogy minden régiónak legyen saját királya, hanem már rég úgy gondolkodtak, hogy az egésznek egy királya van, csak az lehetőleg ne legyen már eretnek. Gyakorlatilag azon a ponton, amikor a Fronde miatt Richelieu elpicsázta a nemességet és mindenkivel megértette, hogy kuss van és mindenki az udvarnak engedelmeskedik, az egység tökéletesen megvolt.

___________________________ (törölt) 2014.05.09. 10:44:11

@Kuruc ezredes: erről egyébként az jut eszembe, amikor egy internetes fórumon egy osztrák gyerek elpanaszolta, hogy "Burgenland" azért fejletlen, mert nincs fővárosa, és azért nincs neki, mer' a magyarok lenyúlták "Ödenburgot" (Sopront).

(Ezen a ponton próbáltam magyarázni, hogy a Lajta/Leitha annyira hosszú ideig határfolyó volt, hogy hivatalos iratokokban is úgy emlegették a birodalom két felét, hogy Transzlajtánia / Ciszlajtánia, szóval akkor most ki is nyúlt le mit, de annyira nem jött át.)

unionista (törölt) 2014.05.09. 11:57:51

@Shenpen:
a francia forradalom a direktórium bukásáig tartott. azon a ponton volt egyesítve a nemzet. kezdetben a vendée parasztjai még a király mellett álltak. de a forradalom végén napóleon konzullá való kinvezésekor egyesítve volt a nemzet. a forradalom egyesítette. ha ezt nem érted, akkor hülye vagy. de a legegyszerűbb ha megegyezzünk abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást. és akkor nincs vita.
süti beállítások módosítása